Tratamentele de chirurgie stomatologică, cunoscute și sub numele de chirurgie dentară, au scopul de a restabili starea sănătății cavității orale, atât prin intermediul extracțiilor dentare, cât și a lucrărilor de implantologie specifice. De cele mai multe ori, intervențiile chirurgicale preced aplicare unor proteze, lucrări protetice sau implanturi dentare. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală este extracția dentară.
Dintele este extras doar în cazuri extreme, când acesta este foarte distrus și nu mai poate fi refăcut în cadrul tratamentului terapeutic sau dacă îmbolnăvirea sa provoacă complicații. Dintele extras poate fi înlocuit cu un implant dentar sau o punte dentară.
Implantul dentar presupune înlocuirea unui dinte sau a mai multor dinți care lipsesc și care redă, în proporție de 95% funcționalitatea acestora. Implantul dentar este o alternativă pentru lucrările protetice dentare care presupun șlefuirea dinților naturali.
Implanturile dentare sunt realizate din titan de înalta calitate și puritate, un material biocompatibil cu organismul, care permite integrarea biologică în țesutul osos prin procesul de osteointegrare.
Implantul dentar prezintă multiple beneficii pentru pacient:
- oferă estetică și funcționalitatea unui dinte natural
- îmbunătățește masticația, fonația și fizionomia
- menține nivelul osului și al gingiei prin limitarea atrofiei osoase
- previne migrarea dinților și paradontoză
- stabilizează lucrările protetice
- este durabil și rezistent, fiind o soluție viabilă pe termen lung